Desto längre jag stannar här desto mer uppenbart blir det att man är rätt lycklig lottad att vara född i Sverige. Vi har det rätt bra i Svergie, vi har fungerande regering, skolsystem, sjukvård, inte skyhög arbetslöshet och vi ligger inte i krig. För mig så känns allt detta så självklart, men när man träffar mycket personer från olika kulturer och länder inser man att behöver inte vara en självklarhet.

Just här i Brasilien så finns stora bekymmer med korruption. När jag pratat om att vi har höga skatterna i Sverige så brukar Brasilianarna svara att det är höga skatter även här, men problemet är att det skatterna går till mutor och förskingring istället för tillbaka till folket. Allt jag hör om politik här är om korruptionen, känns som presidenter, guvernörer, rektorer med mera blir avskedade för varv på grund av inblandning i korruption.  Den senaste rektorn på universitetet jag pluggar på tog sitt eget liv i oktober 2017, publikt i ett shoppinggalleria, på grund av korruptionsanklagelser.

Här är det också väldigt uppenbart vilka samhällsklyftor som finns. Överallt ser man uteliggare, speciellt när jag är ute och morgontränar. Då är det ingen konstigt att se 10-talet uteliggare på ett träningspass. Det som lite fascinerar mig är hur tätt rika och fattiga lever med varandra. I den skakiga filmen här nedan ser ni först några vackra hus, med elstängsel och vakthundar för att sen 100 meter längre bort hitta ett riktigt ruckel som säkerligen inte är väderbeständigt och har några höns gåendes fritt inomhus, det är ingen nidbild, de är så det fungerar och det här är nog långt ifrån den värsta delen av Brasilien.

 

AW med portugisiska kursen

Igår var vi ett gäng på sex stycken från portugisiska klassen som bestämt oss att gå ut och äta på restaurang tillsammans. Då blir vi ett riktigt internationellt gäng, representerade nationaliteter var: Sverige, Nederländerna, Ungern, Grekland, Egypten och Syrien. Tre av oss är studenter på utbyten (Sverige, Nederländerna, Ungern) medans de övriga är på jakt efter ett bättre liv än de har i sina hemländer (Grekland, Egypten och Syrien). Brasilien är ett land som har väldigt generös flyktingpolitik, landet är byggt av invandrare. Det finns ingen stereotyp för en klassisk Brasilianare, människor här är av alla sorter. Killen från Syrien berätta att för han finns det idag 5-6 länder i världen som accepterar Syrier utan att ha speciella skäll till invandringen, Brasilien är ett av dem.

Självklart så blev diskussionerna mest om hur saker fungerar i våra hemländer. Då är nästan så skäms över att berätta hur vi har det hemma. Att berätta om hur jobbsituationen ser ut för mig i Sverige, att berätta att bara tidigare samma dag har jag varit i kontakt med två olika svenska arbetsgivare om anställning efter examen, att berätta detta känns mest som ett hån mot dem. Nu är min jobbsituation även lyxproblem för en svensk men ändå, tror att det är alla dagar i veckan lättare att vara svensk än de flesta andra nationaliteter.

Det folk tänker negativt om Sverige är prisnivån, de flesta tycker det är dyrt och så kylan, det flesta ser det som omänskligt kallt med -10 grader det vill man inte utsätta sig för.

Reality check

Valet av restaurang hade landat på en arabisk restaurang som den syrianska killens vänner drev. Vi blev serverade riktigt god falafel, shawarma, kebab, hummus, babaganoush, en riktig fest måltid. Vi hade en väldigt trevlig stund. Restaurangen var väldigt liten och mysig så vårat gäng fyllde halva stället. Plötsligt hör man hur rösterna från köket ändras. Från lite trevlig fredagsstämning till mycket allvarligare. Det kommer ut och pratar på arabiska med killen från Syrien och Egypten man ser direkt att det är inga glada nyheter. Direkt efter får vi det översatt till engelska, missiler har börjat falla i Damaskus, Syrien.  I detta nu, live. Det är ingen förtvivlan man ser utan mer en uppgivenhet och hopplöshet, tar motgångarna aldrig slut? Men man förstår också varför man hellre väljer att gå arbetslös i ett främmande land än att bo i Syrien idag.

Vårt gäng på restaurangen +1 extra pojkvän.

Det blev ett lite annorlunda inlägg idag, inga fina stränder och vyer. Hoppas ni ändå uppskatta inlägget. Nästa gång blir det nog gladare igen. Ha det bra tills vidare!

/en lycklig lottad Robert

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.