Under senaste två veckorna har kurserna för mig dragit igång på riktigt. Jag läser två kurser en “Português para Estrangeiros ” alltså portugisiska för utlänningar och så läser jag en kurs “Samba de Gafieira” som är en danskurs i sambastilen Gafiera. Dessa två har givetvis satt färg på vardagen för mig så tänkte berätta lite mer om dem.

Português para Estrangeiros

Som jag skrev här på bloggen för några veckor sen så började kursen med ett placeringstest som jag inte förstod mycket av. Så nu går jag i gruppen för nivå 1. Vi är en härlig blandning av människor från alla världens hörn, ca 20 st. Mestadels studenter i min ålder men det finns även det som flyttat hit med familj och barn då deras partner är brasiliansk, samt det som ska jobba här under en längre period. Det flesta av oss är bra på engelska men vi har en dam i 40 års åldern som från början är religonslärare i Indonesien, hon kan nästan ingen engelska. Våran lärarinna var överförtjust när hon fick reda på detta, har aldrig sett en så glad människa för stora språkbarriärer. Då kan hon ju inte fuska. Då måste kursen ges helt på portugisiska.

Detta är givetvis spännande när vi börjar på nybörjarnivå och allt sker på portugisiska. Men jag är klart imponerad över våran lärarinnas insatser. Det är mer som en teaterföreställning än lektioner. Att t.ex. försöka förklara civilstatusar som singel, i relation, gift och änka ledde till mycket skratt och charader. Läraren är egentligen en språkstudent på universitetet och studerar själv engelska, vilket hon pratar jättebra, samt tyska och har dessa lektioner som lite extraknäck.

Vid första tre tillfällena har vi fokuserat på att presentera sig själv. Kunna berätta om vem man själv är, var man kommer ifrån, var man bor, vad man gör om dagarna. Så därför har vi givetvis övat med varandra och därigenom också lärt känna varandra lite grann. Kul!

Känns som utvecklingskurvan brantat till lite nu när jag faktiskt börjat prata lite med andra. Den här veckan har vi haft en hemläxa att göra en 2 minuters presentation om oss själva och filma. Det var inte lätt! Men det gick efter att ha tränat lite samt utbytt tjänster med en kille på labbet. Han ville att jag skulle kolla på hans engelska text och jag behövde min presentation granskad, bra utbyte.

Tänkte jag kunde bjuda på lite knackig Portugisiska med hemskt uttal. Hoppas ni njuter av det, jag plockar fram skämskudden.

Samba de Gafieira

Sambakursen då? Samba de Gafieira är en av alla sambastillar, denna dansas i par och kallas i alla fall på wikipedia för “Ballroom Samba in Brazil” men ska skiljas en hel del från den samba man dansar i tiodans i Svergie.

Vid första tillfället kom jag i alla fall i god tid till danslokalen, hade redan dagen innan provgått till så jag skulle hitta. Läraren var redan där så jag försökte prata lite med henne. Stod snabbt klart att hon inte kunde någon engelska, hade egentligen inte väntat mig något annat. Lektionen börjar med en lång genomgång och nu inte i nivå 1 portugisiska för invandrare-tempo utan, för mig, i någon slags överljudsfart. Övriga i kursen är helt vanliga brasilianska studenter eller lärare på skolan så det förstod nog men jag fatta inte mycket. Givetvis kom en presentationsrunda också. Tyvärr var ju detta för 2 veckor sedan så  jag hade bara hunnit med en lektion på portugisiskan och inte kommit till alla bra presentationsfraser. Men jag tror jag lyckades få fram mitt namn, att jag kom från Sverige och, om det inte redan var uppenbart, att jag inte pratade så mycket portugisiska.

Här är sambaklassen samlad för ett gruppfoto.

Sen började i alla fall dansen tillslut. Då var det enklare bara kolla och göra likadant. Kändes bra att ha lite buggtakter i kroppen så man lätt kunde hänga med även om man inte förstod det muntliga instruktionerna. Första lektionen gjorde vi mest grundsteg. Väl till andra så började vi paras ihop och dansa tillsammans. Här blev det mer bekymmer med språket. Att se någon ta ett steg och göra efter är enkelt. Men att förstå om någon trycker hårt, mjukt eller lagom när det för sin parter, bara genom att kolla på dem är klurigare. Är helt övertygad om att det förklarades men sådana avancerade ord kan jag inte. Så när vi kommer till biten där jag ska styra min danspartner kör jag på min känsla från buggen. Det verkar gå bra. Damerna förstår och gör som jag tänker, ingen som klagat. Skulle nästan våga säga att jag var en av dem som gjorde mest avancerade förningar av killarna. Men det är ju klart likheten med buggen är stor även om musiken är annorlunda. Skönt att ha någon fördel ibland.

En annan lurig del är när läraren pratat om flera saker under samma genomgång och sen är det dags att dansa. Då vet man aldrig riktigt vilket steg vi ska testa nu. Man hör att läraren räknar in men man vet inte riktigt till vad. Då får man ta en chansning och testa något av alternativen. Ibland går det hem… En annan variant är att vara riktigt på tårna och låta första taktslagen gå innan man gör något. Då hinner man fatta åt vilket håll vi ska och sen reparera skadan fort som attan. Stabil taktik!

Kul är det oavsett, ser fram emot att lära mig mer.

/Robert i en klass för sig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.