En vecka har gått igen. Börjar nästan få lite “jag ska snart hem, och inte sett någonting än”-panik. Nästa vecka har jag varit här en månad. Inom första månaden måste man besöka polisen och visa upp sitt visum. Det kommer inte hända… Har visat sig klurigare än man tror det här med att få kontakt med polisen. Man måste boka möte men det finns inga tider. Svenskarna jag träffa förra veckan tipsa om att det lägger ut nya tider 12:00 varje dag så då måste man vara på hugget. Så har nu suttit två dagar kl 12:00 och väntat. Dag 1 så såg jag tiderna men var för långsam. Dag 2 så passade ingen av tiderna… På det igen på måndag. Tredje gången gillt? Men blir nog inte utslängd för det, tydligen jättevanligt att man inte får en tid inom första månaden i denna stad.

Vad har jag gjort i veckan då? Sist jag skrev så var jag på väg till en barbeque med orienterare. Det blev väldigt trevligt även om han som bjöd in mig inte kan ett ord engelska så kunde andra i sällskapet desto bättre. Så blev trevliga konversationer och lite fotboll på kvällen med barnen. Fotboll är otroligt viktigt här, det är ofta man får reaktionen: “Ibrahimovic!”, när man säger att man kommer från Sverige. Min roomie sa det fint “Det visar hellre en repris av division 2 fotboll än vinter OS.” Sen var det inga sensationer mer denna kväll. Kändes ändå bra inför nästa veckas orienteringsäventyr att jag fick lära känna min lokala orienteringsguide lite bättre. Nästa helg är det sydbrasilianska cupen i orientering som är inplanerad.

En fin utsiktsbild från söndags barbequen.

När jag vaknade på söndagsmorgonen har jag fått ett meddelande från min roomie. “Vill du med på barbeque hos min syster?” Självklart! Så han knappt gnugga sömnen ur ögonen innan det var barbeque igen. Så nu inom loppet av fyra veckor har jag varit på fyra barbeque’s i tre sällskap. Alla samma upplägg, en man (som påstår sig göra Brasiliens bästa barbeque) bakom grillen, varierande köttbitar endast kryddade med salt, serveras som en lång rad av aptitretare,  inga tallrikar och öl till det. Enkelt och väldigt populärt här bevisligen.

Skola

Sen började skolveckan igen. Det här veckan hade vi en master framläggning (Motsvarande exjobb, fast ändå inte, skolsystemet är väldigt annorlunda). Min första tanke var att det är ingen idé att gå då det är på portugisiska. Sen insåg jag att jag ändå var lite intresserad av hur systemet fungerade, hur deras framläggningar såg ut. Så jag bestämde mig för att gå ändå. Till min förvåning så förstod jag mer än någon gång tidigare. Dels så var det pneumatik (hydraulik fast med luft istället för olja.) så jag kunde redan en hel del om ämnet. Också är det så att vetenskapliga ord är det inte så stor skillnad på, vare sig det är svenska, engelska eller portugisiska t.ex. dynamik, dynamics och dinâmica. Så jag kunde med hjälp av power point’en nästan förstå allt i presentationen. Kul!

Framläggning!

På kvällen när mastern var presenterad så var det självklart värt och fira. Så vi hängde kvar fram på kvällen i labbet och drack öl och åt lite snacks. Några var taggade på att gå vidare till en bar efteråt och jag hängde på. Roligt att få göra något mer än bara jobba tillsammans. Det är dessa människor jag träffar mest av alla så väldigt värt att lära känna dem. Så nu har vi i alla fall skaffat oss lite egna internskämt. Det går mest ut på att de försöker lära mig säga svordomar och raggningsrepliker på portugisiska, men det funkar, någon typ av gemenskap är det i alla fall.

Portugisiska kurs

Jag börjar fundera om jag någon gång ska komma till en punkt där jag har ett inlägg här på bloggen som inte nämner språkproblem jag har. Jag är inte där än, just nu är det mycket som händer just pga. språket. Ett steg är i alla fall att ta en kurs i portugisiska. Så nu i fredags var det dags för nivåtest för portugisiska för invandrare. Med 2 månader duolingo i ryggen tänkte jag att jag ändå skulle förstå något… Det gjorde jag inte. Tre A4 med lucktexter där verb/adjektiv var givna men skulle böjas på rätt sätt. Efter detta var det muntligt test, ganska snabbt blev det en lång kö till det muntliga testet. Var bra nära på att säga: “Ge mig bara nybörjarnivå så kan jag gå hem”, men stannade kvar och är väldigt glad för det. När jag väl kom fram var det en jättetrevlig lärare där som direkt fatta att denna kille kan inte mycket. Så han börja prata väldigt långsamt och extremt tydligt. Förstod jag inte då så tog han till lite kroppsspråk. Och på det sättet, kunde vi både få fram; var jag kom ifrån, var jag bor nu, vad jag studera, om jag pluggat portugisiska tidigare, hur länge jag varit i Brasilien, hur länge jag skulle stanna och att jag trots allt var på lägsta nivån i deras kurssystem. Allt på portugisiska, kul!

Så nöjd och glad även om jag inte förstod mycket av provet knallade jag tillbaka till min kontorsplats i labbet. Det var den veckan det, eller i alla fall fram till fredag.

Nästa vecka avslutas som sagt med orienteringshelg, ser väldigt mycket fram emot det. Hinner nog säkert med något mer konstigt innan dess också.

Vi hörs och syns!

/Nybörjare Robert

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.