Tillagt senare: Länk till klubbens facebook med bilder. Inte mycket av mig men fick äran att bli omnämnd i beskrivningen!

Redigering två: Länk till resultaten från tävlingen. Seger!

Den första orienteringen här i Brasilien förtjänar självklart ett eget inlägg. Rekryteringstävling av den lokala klubben BAVECO stod på schemat, en enkel stadssprint hade jag fått höra på förhand.

Starten gick kl 9 på morgonen, skulle gissa på att det ville komma iväg innan solen värmde som bäst. Jag tog bussen dit, eftersom jag var lite osäker och bussarna inte gick så tätt på söndagar så tog jag god tid på mig och gav mig iväg hemifrån redan strax efter kl 7. Just för dagen hade vi bytt till vintertid, (ni läste rätt VINTER-tid, dags att göra sig i ordning för kallare tider…) så fick ändå en timmes extra sömn. Kom direkt på rätt buss och redan vid kl 8 stod jag på arenan. Det var några arrangörer där och riggade när jag kom. Så fort det förstod att jag inte prata portugisiska sa de: “Pettersson” eftersom jag hade föranmält mig och stod med i startlistan.

8:30 skulle en nybörjarinstruktion hållas så det blev en halvtimme att slå ihjäl. Nu var det inte någon synd om mig för tävlingsarenan bjöd på minst sagt en trevlig utsikt exakt bredvid vattnet med stora berg som reste sig på andra sidan. Så satt gärna och bara vänta med den utsikten.

Helt okej TC-häng. (TC=Tävlings centrum)

När väl nybörjarinstruktionen börja hade det anlänt lite mer arrangörer, bland annat distriktsordförande i orienteringsförbundet som jag sen tidigare mailat med. Han såg mig som någon slags frälsare från orienteringsmeckat Norden och ville hemskt gärna att jag skulle berätta något för nybörjarna om orienteringens storhet i Norden. Så med en tolk så fick jag berätta om den gigantiska tävlingen O-ringen och att alla svenskar testar orientering i åtminstone skolidrotten.

Sen var det tävlingsdags med startfållor, lösa definitioner och hela köret. Stiftklämma var det som gällde idag. Jag sparar det riktigt orienteringsnördiga, med kartor och bananalys, till kartarkivet.

Startade först och var överlägset först i mål. Det allra flesta gick sina banor, några tog lite joggingsteg när det var säkra på var det skulle. Enligt startlistan var det 60 startande och några direktanmälda såg jag men har inte hittat någon resultatlista än. Tror vi var 2 st i startlistan på den svåraste bana “Difícil” så antar att jag var snabbast.

Nöjd efter målgång!

Men för att summera så var det enkelt och varmt men kul ändå! Det bästa var ändå att jag fick prata med de från den lokala klubben och lyckades hitta en bilplats till en tävlingshelg om några veckor i riktigt skog. Ska bli spännande! Framförallt eftersom han jag ska åka med, distriktsordförande, inte kunde ett ord engelska. Kan bli kul 5 timmar bil!

Det mest äventyrliga med denna resa var egentligen resan hem. Eftersom det bara var 6 km hem tänkte jag att det är lika bra att springa. Jag körde lite på känn och kom inte riktigt så jag tänkte mig. Kom dels in i något fattigt område där hönsen gick lösa. (Även om det inte var favela-fattigt. Det hade fortfarande asfalt och husnummer. Det finns favela här i stan dock. Dit ska man inte gå säger de.)  Samt kom jag till diverse återvändsgränder. Så fick håva fram mobilen och efter en stund började jag komma in på bekanta vägar igen. Nu var solen riktigt varm och helt dyngsur staplade jag hem till lägenheten igen.

Ha det fint så länge!

/Robert, orinteringsfrälsaren från Svergie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.