Det har gått några dagar sedan jag sist skrev något och det har självklart hänt en del på den tiden.

Karneval del 3

Karneval del 3, måndag, blev lite av en flopp, trötta och slitna från dagarna innan så gick vi ner till konserten i centrum. Väl där stod vi och gäspa, små dansa lite till uppvärmnings akterna innan vi tillslut gav upp innan den stora artisten kom. Vi var helt enkelt lite för trötta för att stå där. Så vi begav oss för att äta och åkte sen hem. Inte mycket mer att säga om det. Liten flopp, men alltid kul att vara ute och se lite. Roligast var nog restaurangen efteråt där jag hade en lång session portugisiska/engelska lektion med en tjej som var med i sällskapet. Hennes engelska och min portugisiska var rätt dåliga. Så vi utbytte lite kunskaper. Roligt!

Tisdagen sen så var den officiella helgdagen var mest som återhämtning efter tidigare dagar, i alla fall för mig. Hela stadens affärer var stängda så förutom en liten löptur gjorde jag inte mycket den här dagen.

Beachhäng

Väldigt blått vatten och himmel, även om jag ska erkänna att denna bild har ett extra blått instagram filter på sig… 

På onsdagen var det arbetsdag igen men för att inte trötta ut sig allt för mycket så tog jag en halvdag och begav mig till beachen igen, precis som “Karneval del 2”, samma ställe, samma plats, samma typ av barbeque, samma människor men betydligt bättre väder denna gång. Solen strålade men inte så våldsamt varmt, så jag njöt i fulla drag. Även om själva badandet inte är så fridfullt som man kan tro på det kilometer långa stränderna. Det är väldigt höga vågor och badandet blir mycket mer en kamp mot vågorna än någon härlig avkoppling. Det har gott om badvakter på stranden som faktiskt måste göra lite insatser då och då. Även om det stora vågorna sköljer en in mot land först så drar vattnet dig ut från land lika mycket. Vilket skapar problem för en del. För mig är det mest roligt att leka i vågorna är både lång, så jag når botten, och relativt simkunnig så har inte tyckt det varit obehagligt än så länge men något avslappnande är det inte i alla fall.

Milslånga stränder och härligt väder, underbart!

Exjobbet

Det jag själv tyckt varit roligast denna vecka är faktiskt skolarbetet. Vi har haft besök från min handledare, prof. Krus från Linköping. Så vi har haft lite möte och jag har kunna gjort väldigt mycket framsteg rent pluggmässigt. Det finns även en kille här på universitet i Floripa som har doktorerat i digital hydraulik (det området som jag exjobbar inom). Han har visat mig hans material denna vecka och samt sin testrigg vilket är en av det få fungerande digitalhydrauliska riggar som finns i världen. Linköping har en gammal som inte är körbar längre, kan finnas en i Finland i övrigt är det snålt. Så otroligt kul att få och klämma och känna på den. Eventuellt kommer jag köra lite tester framöver också. Så kul att komma framåt och känna att detta kan faktiskt bli något bra utav.

Doktoranden var både väldigt intresserad och imponerad av det små resultat jag fått hitintills vilket man självklart blir glad över. Också roligt att det gärna vill använda mig som språkgranskare på deras engelska vetenskapliga artiklar det planerar ge ut, kan tänka mig hur min betydlig mer språkbegåvade systrar viker sig av skratt åt att jag skulle vara någon typ av korrekturläsare. Men har helt klart bättre engelska än det flesta här.

Det är klurigt att följa OS här ifrån, vare sig bild eller ljud får sändas från svenska bolag hit. Så liveresultat och ibland SVT livechatt är bäst. Här skidskytte från världens bästa livetjänst biathlonresults.com

Sociala spelet

Jag har en ny favorithobby. Rätt ofta finner jag mig själv i en situation där det pratas vardaglig portugisiska. Vid kaffepauser, luncher, barbeque mm. Så nu har jag börjat med att lyssna noggrant och försöka förstå så många ord som möjligt och försöka lista ut sammanhanget. Skulle säga 1 av 3 gånger så lyckas jag förstå vad som diskuteras ungefär. Fortfarande helt omöjligt att tillägga något. Framför allt är det svårt att förstå när det är läge att flika in. När är det en lucka i samtalet? Så även om jag ibland vill fråga något (på engelska) så är det väldigt klurigt att lista ut när det passar att fråga. En annan svår del i spelet är att se normal ut medans man gör det. Man vill inte stirra ut någon, man vill inte se uttråkad ut och helst ska man skratta och le vid rätt tillfälle. Otroligt lurigt men jag hoppas jag utvecklas och ingen känner sig obehagad av att jag mest sitter tyst och stirrar på dem, så man blir inbjuden nästa gång.

Vad händer här näst?

Imorgon ska det bli orientering är tanken! Den lokala klubben anordnar någon typ av stadsorientering som ett rekryteringsevent. Det var lite tveksamma när jag sa att jag var orienterare och trodde jag skulle tycka det var för lätt. Men är det lätt får jag väl springa fort. Har jag fattat det rätt så är banan 4 km så det hinner man bli duktigt trött på. Återkommer självklart med en rapport om det senare.

Ha det fint så länge!

Kommentera gärna något, det är alltid kul att få feedback på det man skriver.

/digital hydrauliker Robert Pettersson

3 kommentarer på “Gissa samtalsämnet

 1. Kul med nytt inlägg i RSS-läsaren (tack för tipset)! Wow, vad du kommer lära dig mycket där borta! Både hydraulik, portugisiska och korrekturläsning! 😉

  Kram från soffan i den här sjukstugan utan kalas i helgen. Den där strandbilden får svensk vabruari att sjunka ännu lite på topplistan…

 2. Hallå!
  Det är ju faktiskt väldigt kul att lyckas prata med människor runt om i världen.
  Åke och jag blev så inspirerade efter tre veckor på Kuba att vi anmält oss till “Spanska för falska nybörjare” på Medborgarskolan. Vi har försökt lite tidigare men inte kommit speciellt långt.
  Det är verkligen toppenkul att läsa om dina äventyr i främmande land.
  Kramar från Karin & Åke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.